Facebook navodno prikuplja lične podatke iz Tinder, Grindr, Pregnanci+ i drugih aplikacija

Facebook možda prikuplja neke od vaših ličnih informacija.

Aplikacije kao što su Tinder, Grindr i Pregnanci + dele osetljive korisničke informacije s Facebookom, navodi se u izveštaju od srede iz nemačke mobilne sigurnosne kompanije Mobilsicher.

Informacije navodno uključuju profile aplikacija za upoznavanje, zdravstvene podatke, versku pripadnost i druge detalje. Ove informacije se navodno prikupljaju putem Software Developer Kit-a (SDK) koji pruža programerima third-party aplikacija, što korisnicima omogućava da se prijave sa Facebook-om.

Ostale aplikacije koje su od Mobilsicher testirane su OKCupid, Migraine Buddi, Bible + i Muslim Pro.

Facebook ne pokušava nužno sakriti svoju kolekciju ovih informacija. Politike Facebook-a kažu da mogu prikupljati informacije od aplikacija drugih proizvođača koje koriste SDK-ove i API-je, ali predstavnik za društvenu mrežu izjavio je CNET-u da nije mogla identifikovati specifične aplikacije iz kojih kompanija prikuplja podatke. Predstavnik je rekao da Facebook koristi ID oglašavanja, koji je jedinstven za svakog korisnika i omogućava korisnicima da se isključe iz personalizovanih oglasa.

Većina programera Mobilsicher-a je razgovarala sa mislima da je informacija koju je dobio Facebook anonimna. Iako imena nisu uključena u podatke, informacije su daleko od anonimnih, Buzzfeed primećuje.

Facebook navodno pruža programerima informacije kao što su koliko dugo su korisnici na aplikaciji i gde klikću u određenoj aplikaciji. U zamenu, društvena mreža navodno pristupa podacima prikupljenim od strane aplikacija, a zatim ih koristi za kreiranje ciljanog oglašavanja. Na primer, osoba koja redovno koristi aplikaciju Pregnanci+ može početi da vidi više oglasa za odeću za bebe.

Podaci se šalju Facebooku bez obzira da li su korisnici prijavljeni na socijalnu platformu, kaže Mobilsicher. Ako ste se ikada prijavili na Facebook sa svog telefona, kompanija može povezati informacije iz aplikacije treće strane na vaš profil. Čak i ako osoba nema Facebook profil, BuzzFeed kaže, informacije se još uvek mogu deliti i prikupljati s drugim podacima trećih strana koji su povezani s ID-om osobe za oglašavanje.

Predstavnik Facebooka je rekao da kompanija ne koristi podatke third-party aplikacija za kreiranje profila za ljude koji nisu korisnici Facebooka. I dok Facebook daje nekome mogućnost da se povuče iz personalizovanih oglasa, ipak mora da obrađuje podatke da vidi da li je ta osoba korisnik Facebook-a i da li se ona ili on isključila.

Vest dolazi nakon izveštaja u utorak da je Facebook dao kompanijama kao što su Netflik i Spotify više pristupa ličnim podacima korisnika nego što je ranije objavio. Upotreba ličnih informacija u društvenoj mreži je podvrgnuta kontroli jer je u martu otkriveno da je Cambridge Analitic, digitalna konsultantska kuća, nepropisno pristupila podacima od 87 miliona korisnika Facebook-a. Socijalna mreža je takođe bila na glasinama zbog toga što nije učinila više na sprečavanju uplitanja ruskih “trollova” tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.