Facebook optužen za tajno prikupljanje korisničkih sms-ova i podataka o pozivima

Prateći skandal Cambridge Analitica, neki korisnici su prijavili na Tvitter-u da su preuzeli svoje podatke o profilu kako bi precizno otkrili koje vrste informacija o njima drži društvena mreža.

Prema ArsTechnici, čovek iz Novog Zelanda skenirao je podatke kako bi saznao da se vratio dve godine stare podatke, koji su takođe sadržali podatke o dolaznim i odlaznim pozivima, uključujući imena, dužinu poziva i SMS podatke. Podaci su prikupljeni putem aplikacije Messenger koja takođe nudi funkciju zamene SMS klijenta. Do sada, izgleda da su samo Android korisnici bili izloženi, iOS uređaji nisu bili pogođeni.

Nakon što je ArsTechnica objavio priču, Facebook je objavio izjavu na svom blogu negirajući da su informacije sakupljene ilegalno.

“Možda ste videli neke od najnovijih izveštaja o tome da je Facebook bez dozvole prijavio evidenciju ljudi i SMS-a (tekst). To nije ovaj slučaj.”, stoji u blogu objavljenom na sajtu kompanije.

Prema Facebooku, ova vrsta prakse nije neuobičajena jer navodno poboljšava korisničko iskustvo i pomaže im da ostanu povezani sa svojim prijateljima. Korisnici mogu odbiti da li se ne slažu. Ukoliko se korisnici isključe, istorija poziva i teksta se briše.

ArsTechnica je posegnuo na Facebook i rekao: “Najvažniji deo aplikacija i usluga koji Vam pomažu u povezivanju je da lakše pronađete osobe sa kojima želite da se povežete. Dakle, kada se prvi put prijavljujete na svoj telefon u razmenu poruka ili društvenu aplikaciju, to je široko primenjiva praksa za početak – prenošenje kontakata u telefonu.”

Ova funkcija je predstavljena u programu Messenger u 2015. godini, kada dozvole nisu bile stroge, a zatim su u programu Facebook Lite za Android poboljšale preporuke prijatelja. Facebook osigurava korisnike da se ti podaci nikada nisu prodavali ili menjali, a “funkcija ne prikuplja sadržaj vaših tekstualnih poruka ili poziva” navodno.