Pojavio se novi update za Internet Ekplorer kako bi se zaustavili napadi

Microsoft je pozvao ljude da ažuriraju Internet Ekplorer nakon što su pronašli veliki nedostatak.

Ranjivost u memoriji pretraživača omogućava napadačima da daljinski izvršavaju kod kao da je korisnik računara, što im u suštini daje kontrolu nad računarom, napisao je Microsoft u obaveštenju o bezbednosti u sredu.

Napadač može postaviti lažni web-sajt dizajniran tako da iskorištava manu i podstiče vas da posetite putem e-pošte na link. Ranjivost je vezana za to kako Microsoftov mehanizam za skriptovanje rukuje objektima u memoriji programa Internet Ekplorer, što proces ažuriranja modifikuje.

Kompanija kaže da se koristi u ciljanim napadima, ali nije ponudila dodatne detalje. Ako imate omogućen Windovs Update (kao što vam Microsoft preporučuje), najnovije bezbednosne ispravke trebalo bi da se preuzmu automatski da bi se ovaj problem i automatski rešio.

Microsoft je primetio da je Clement Lecigne iz Google grupe Threat Analisis Group otkrio ranjivost.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za davanje komentara.

Internet Explorer bio je najpopularniji pretraživač na svetu do 2016. godine, kada je Google Chrome prošao pored njega. Njegova popularnost je od tada pala – iznosila je manje od 3 posto upotrebe web stranice u novembru, navodi analitička firma StatCounter.

Microsoft je pomerio fokus pretraživača na Edge, koji dobija osvežavanja na bazi Chromium-aa.