Grindr kaže da je razmena osetljivih korisničkih informacija “industrijska praksa”

Društvena mreža za upoznavanje Grindr je priznala deljenje osetljivih informacija korisnika sa trećim stranama pošto je ovo “industrijska praksa”. Podaci su šifrirani, a Apptimize i Localytics su vezani ugovorom kako bi se podaci držali sigurni i poverljivi.

Nakon istrage, Buzzfeed je u ponedeljak izvestio kako je Grindr poslao zdravstvene podatke korisnika, poput statusa HIV-a, zajedno sa preciznom GPS lokacijom, ID-om telefona i e-poštom prema softverskim kompanijama Apptimize i Localytics , koju je platio Grindr kako bi optimizovali svoju platformu.

Korisnici kažu da nisu bili eksplicitno obaviješteni o ovome i upozoreni da bi to moglo postati glavno pitanje zdravstva i sigurnosti u zemljama gde je homoseksualnost suprotna zakonu.

“Omogućava svima koji upravljaju mrežom ili koji mogu pratiti mrežu – poput hakera ili kriminalca sa malo tehničkog znanja ili vašeg ISP-a ili vaše vlade – da biste videli koja je vaša lokacija”, Cooper Kuintin, viši tehnološki kadar i istraživač bezbednosti u Fondaciji Electronic Frontier, rekao je BuzzFeed News.

“To može ugroziti ljude i oseća se kao invazija na privatnost”, rekao je korisnik Grindr.

Politika privatnosti aplikacije navodi: “Možda ćete takođe imati mogućnost da pružite informacije o zdravstvenim karakteristikama, kao što su HIV status ili poslednji datum testiranja. Zapamtite da ako odlučite da uključite informacije u svoj profil i učinite svoj profil javnim, te informacije će takođe postati javne. ”

“Grindr nije nikada, niti ćemo ikada prodavati lične podatke o korisniku – naročito informacije o HIV statusu ili poslednjem datumu testiranja – trećim stranama ili oglašavačima”, rekao je Čen u postu Tumblr. “Kao kompanija koja služi LGBTQ zajednici, mi razumemo osetljivost oko otkrivanja statusa HIV-a”, ali Grinder je “javni forum” i “ako odlučite da uključite ove informacije u svoj profil, informacije će takođe postati javne”.

Optuženi za ugrožavanje privatnosti korisnika, Grindr Chief Technology Officer Scott Chen izjavio je BuzzFeed News-u da “Nijedna korisnička informacija firme Grindr se ne prodaje trećim stranama. Mi plaćamo ovim prodavcima softvera da iskoriste svoje usluge. Ograničene informacije koje se dele sa ovim platformama rade pod strogim ugovornim uslovima koji obezbeđuju najviši nivo poverljivosti, sigurnosti podataka i privatnosti korisnika. ”

Grindr iz Los Angelesa osnovan je 2009. godine kako bi promovisao odnose i prilagođene sadržaje za LGBTQ zajednicu. Ima više od 3,6 miliona aktivnih korisnika širom sveta.