Kineski hakeri su navodno godinama “njuškali” diplomatske izvore od EU

Hakeri slušaju diplomatske komunikacije Evropske unije u protekle tri godine, presrećući međunarodne pregovore i poruke sa najvišim liderima u SAD, Rusiji, Kini, Izraelu, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, objavio je New York Times nakon analize podataka iz američke kompanije koja istražuje ovo pitanje. Tajni i poverljivi razgovori nisu pogođeni, kažu zvaničnici EU.

Diplomatski izvori otkrivaju međunarodnu zabrinutost zbog trgovinskih sporazuma, Trampove administracije, moguće namere Irana da oživi nuklearni program i zabrinutost zbog Rusije i Kine.

Prema izveštaju, hakeri su navodno takođe infiltrirali komunikacijske mreže Ujedinjenih nacija, A.F.-C.I.O. i ministarstava spoljašnjih poslova i finansija širom sveta, sa posebnim interesom za Trans-pacifičko partnerstvo, koje nije uključivalo Kinu. Prema pažljivoj analizi, veruje se da je za ometanje odgovorna Kina – Narodna oslobodilačka vojska, navodi se u izveštaju.

Nakon razgovora sa stručnjakom u toj oblasti, New York Times piše da postoje velike sličnosti u metodama koje koriste kineske vojske i uljezi u ovoj priči.

“Nakon više od deset godina iskustva protiv kineskih sajber operacija… nema sumnje da je ova kampanja povezana sa kineskom vladom”, navodi se u izjavi.

Jedan od izvora opisuje napore za kontrolu štete Bele kuće nakon konferencije za novinare sa Trampom i Putinom, gde je Tramp skraćen, dok drugi izvor govori o tenzijama između SAD, EU i borbe “sa negativnim stavom prema EU. u početku, što je stvorilo mnogo nesigurnosti. “