Čak i sa najnovijim iOS 12 ažuriranjem, vaš iPhone-ov zaključani ekran nije bezbedan

Još jednom je otkriven način za zaobilaženje iPhone zaključanog ekrana da bi se otkrile korisničke fotografije i kontakti.

Jose Rodriguez, koji je u prošlosti otkrio ranjivosti u sigurnosnoj zaštiti iOS-a, napravio je video koji demonstrira (zasigurno sasvim) način pristupa informacijama u zaključanim iOS uređajima koji zaista ne bi trebali biti van granica.

Na YouTube video snimku na koji je objavljen prošle nedelje, Rodriguez je otkrio kako je moguće da napadač koji ima fizički pristup iPhone-u koji radi na iOS 12 delimično otključava njegov sadržaj, pod uslovom da je Siri omogućen, a Face ID je ili onemogućen ili fizički pokriven.

Složena procedura od 37 koraka koristi funkciju pristupa Siri i VoiceOver za zaobilazak zaključanog ekrana kod iPhone-a.

Nije trebalo dugo da drugi YouTube korisnik na engleskom demonstrira istu tehniku na iPhone XS Max-u, i kreditira Rodrigueza za otkriće.

Tokom godina postojao je neprijatan broj grešaka kod iOS-a. Jasno je da, uprkos svim incidentima, Apple i dalje nije uspeo pravilno osigurati svoje uređaje od ovakvih napada.

Gledajući video, jasno je da je prilično lako prolaziti kroz proces zaobilazeći nečiju lozinku – ali ako ste bili dovoljno odlučni (možda ste želeli da špijunirate aktivnosti vašeg sumnjivog partnera), možda ćete biti spremni da prođete kroz to.

Zaključano bi trebalo da znači da je zaista zaključano, a opet su ponovo pronađeni obilaznici koji pokazuju da Appleova bezbednost nije toliko čvrsta kakva bi trebalo da bude.

Ako Vas ti problemi vezani za privatnost brinu, moja najbolja preporuka je da pratite isti savet koji je dao Rodriguez kako bi se zaštitili, koji možete pogledati na ovom link-u iPhone iOS 12.1 (Zaštita od greške vezane za lockscreen i vidljivost kontakata)