“Killer text bomb” je razbio sve Apple-ove proizvode

Apple je potvrdio da radi na ispravci grešaka koja će zaustaviti aplikacije kao što su Poruke od pada kada pokušaju da prikažu Unicode simbol koji predstavlja pismo sa južnog indijskog jezika Telugu.

Grešku zasnovanu na Unicode-u su eksploatisali maloletni pranksteri, koji su objavljivali poruke na Twitter-u, WhatsApp-u, Instagram-u i Facebook-u, ili čak promenili svoje ime ekrana na onu koja sadrži simbol.

Simbol, koji ovde neću ponavljati da ne bi došlo do rušenja čitateljske aplikacije, mogu uzrokovati iPhone-e, iPads-ove, Apple satove i čak Apple TV uređaje da se beskonačno ponovo pokrenu ako budu primljeni u obaveštenju. Ako ste radoznali, postoji dobar opiso na blogu Mozilla inženjera Manish Goregaokara.

Jedan istraživač bezbednosti je pokazao da je moguće napraviti macOS mrežne aplikacije srušiti stvarajući Wi-Fi hotspot koji je uključivao simbol koji je uvredio.

Do petka uveče, Twitter je očigledno bio dovoljno zadovoljan zbog zloupotrebe da je počeo da filtrira poruke koristeći karakter:

“Ovaj zahtev izgleda kao da je automatizovan. Da zaštitimo naše korisnike od neželjene pošte i drugih zlonamernih aktivnosti, ne možemo sada da završimo ovu akciju. Pokušajte ponovo kasnije.”

Dobar korak od njih, ali jedino pravo rešenje je da Apple ispravi svoje operativne sisteme.

Apple korisnici su u prošlosti imali dosta susreta sa “text bomb-ama”.

Na primer, 2013. godine otkriveno je da se Mac i iPhone uređaji mogu srušiti jednostavnim nizom arapskih znakova, a 2015. godine napad pod nazivom “Effective Power” video je da niz znakova dozvoljava kreatorima da restartuju iPhone-e sa udaljene lokacije.

A prošlog meseca, otkriveno je da je zlonamerna veza poznata kao “ChaiOS bug” sposobna da uništi uređaje koji pokreću iOS i MacOS.

Apple je objavio zakrpe za ove ranije ranjivosti, a potvrdjeno je da je ova najnovija “text bomb-a” već bila ispravljena u trenutnim beta verzijama iOS-a, macOS-a, vatchOS-a i tvOS-a. Dakle, ako niste u mogućnosti da izbrišete poruke sa greškama, imate mogućnost izbora – ili sačekajte sledeći update za iOS ili pozajmite Android pametni telefon svog prijatelja.