Update za iPhone, iOS 12.1 novine, ali i slabosti

Apple je objavio prvo veliko ažuriranje za iOS 12 – iOS 12.1 – donoseći nove funkcije iPhone-u i iPad-u, uključujući podršku za dual SIM, Group Facetime i 70 novih emojia.

Apple je manje zainteresovan da se hvali o sigurnosnim ispravkama uključenim u iOS 12.1, koji uključuju zakrpe za ranjivosti pomoću kojih se mogu eksploatisati zlonamjerno izrađene veb stranice i S/MIME poruke, kao i način pristupa fotografijama i napomenama na zaključanom uređaju.

Ovaj poslednji problem je krajem septembra otkrio Jose Rodriguez, koji ima dugu istoriju otkrivanja ranjivosti u iOS-u, a na njegovom “videosdebarraquito” kanalu demonstrira svoje zbunjene metode pristupa privatnim podacima koji se čuvaju na iPhone-ima i iPad-ima.

Sada, u roku od nekoliko minuta od kada je Apple predstavio najnoviju verziju iOS 12.1, Rodriguez je to učinio ponovo – objavljujući potpuno novi video snimak koji ponovo pokazuje kako se iPhone ili iPad zaključani ekran može zaobići da bi videli kompletnu listu kontakata telefona.

U video snimku, Rodriguez pokazuje kako se pojavljuje greška prenosa koda od nove opcije grupnog poziva na Facetime-u. Prvi korak zaobilaznog zaključavanja ekrana je da ili najpre primite poziv ili da zatražite od Siri da ga unese u vaše ime, a zatim promenite poziv na Facetime konverzaciju.

Kada se poziv prebaci na Facetime, moguće je pristupiti celoj listi kontakata iPhone-a pritiskom na “Dodaj osobu” iako je uređaj zaključan. Nadalje, još detalja o kontaktima dostupna su pomoću iOS funkcije 3D Touch.

Možda bi Apple trebalo da ponudi Rodriguezu posao testiranja predstojećih verzija svog iOS operativnog sistema da bi video da li može pronaći način da se probije. Sigurno bi bilo manje sramotno da saznaju o ovim nedostacima pre nego što je softver isporučen.

Ako Vas ti problemi vezani za privatnost brinu, moja najbolja preporuka je da pratite isti savet koji je dao Rodriguez kako bi se zaštitili, koji možete pogledati na ovom link-u iPhone iOS 12.1 (Zaštita od greške vezane za lockscreen i vidljivost kontakata)