Uradite ovaj Google kviz da biste videli da li možete da uočite phishing e-poštu

Zabrinuti ste da bi mogli biti prevareni online? Ako niste, trebali bi biti.

Kviz možete uraditi klikom na Phishing quiz with Google.

Jigsaw, podružnica Google-ove matične kompanije Alphabet, u utorak je predstavila kviz koji testira da li možete primetiti phishing e-poštu. Rezultati ukazuju na to kako prepoznati moguće prevare.

Fišing e-poruke su jedan od najčešćih oblika online prevare, prema Jigsawovom blogu. To su lažne e-poruke koje hakeri i prevaranti koriste kao mamac da bi ukrali vaše lozinke, informacije, novac ili stavke koje ste naveli na e-commerce sajtovima kao što je eBay. U junu, FBI je uhapsio veliki krug ljudi za prevaru putem elektronske pošte koji je ukrao milione dolara od biznisa ciljanjem na zaposlene koji su imali pristup finansijama kompanije. Fišing e-poruke koje se pretvaraju da su iz Apple podrške takođe su u porastu.

“Napravili smo ovaj kviz na osnovu sigurnosnih treninga koje smo održali sa skoro 10.000 novinara, aktivista i političkih lidera širom sveta od Ukrajine do Sirije, do Ekvadora”, rekao je Jigsaw u blogu. “Proučavali smo najnovije tehnike koje napadači koriste i osmislili kviz kako bi ljude podučili kako da ih uoče.”

Kviz će vam pokazati kako da proverite adrese e-pošte i URL-ove da biste identifikovali prevare.