Da li je i koliko bitan SSL protokol

Ukoliko pričamo o unosu podataka preko formi na web stranicama, nesumljivo je da treba da proverimo da li sajt ima SSL protokol. Naravno, razlika je da li popunjavamo neku anketu (podaci nisu bitni) i da li popunjavamo lične podatke ili podatke kartice (veoma važni podaci). Ukoliko unosimo važne podatke zasigurno želimo da proverimo da li sajt poseduje SSL protokol, odnosno da li su podaci koje unosimo i šaljemo sajtu zaštićene (enkriptovane). Najlakšu proveru možemo izvršiti pomoću link-a na kom se nalazimo (odnosno stranice na kojoj unosimo podatke), odnosno ukoliko link počinje sa “HTTPS://” znači da sajt ima SSL protokol i da možemo nastaviti normalno sa unošenjem i prosleđivanjem podataka, ali ukoliko sajt nema SLL protokol počinjaće sa “HTTP://” savet je da ne unosite svoje važne/osetljive podatke jer u tom slučaju možete biti ugroženi. Za primer uzećemo sajt Intesa banke, ukoliko pristupite njihovom sajtu www.bancaintesa.rs videćete da SSL protokol ne postoji,

dok u slučaju otvaranja internet bankarstva, odnosno portala za upravljanje nalogom i podacima vezanim za račune, kartice i slično, putem linka online.bancaintesa.rs možemo videti da SSL protokl postoji (Banca Intesa ad Beograd JSC [RS]).

Na osnovu ovog primera možemo zaključiti da li nam je SSL protokol potreban i da li je potrebno izdvojiti malo više novca kako bi se obezbedila sigurnost na našem sajtu.